Societatea civilă ignorată de parlamentari. Amendamentele CEP au fost respinse.

București, 23 mai 2023 – Comunitatea Elevilor Politeiști, reprezentată de platforma Asociației THE NEW PAGAN DAWN, exprimă dezacordul și preocuparea față de adoptarea recentă de către Senatul României a Noilor Legi ale Educației. În pofida intențiilor declarate de a democratiza sistemul de învățământ, aceste legi, așa cum au fost votate de PSD și PNL, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea principiilor de egalitate în drepturi, dreptul la învățătură, dreptul la viață privată și dreptul de proprietate publică.

Susținem demersul USR și Forța Dreptei prin care intenționează să atace noile legi ale Educației la Curtea Constituțională. Această decizie este susținută de o serie de motive referitoare la procedură, insecuritate juridică, greșeli de redactare, terminologii eronate și paralelisme legislative, pe care Comunitatea Elevilor Politeiști le consideră demne de luat în considerare.

Reprezentanții Comunității Elevilor Politeiști sunt de părere că noile legi ale Educației, în forma lor actuală, nu vor contribui la creșterea calității actului educațional. Mai mult, ele vor institui un sistem discriminatoriu de admitere în liceu, care va favoriza elevii din familii cu posibilități financiare, marginalizând astfel pe cei care nu își permit meditații. Aceste legi vor reduce inclusivitatea în sistemul de învățământ și nu vor rezolva problema abandonului școlar.

De asemenea, Comunitatea Elevilor Politeiști avertizează că noile legi ale Educației vor amplifica controlul politic asupra administrației școlare, în detrimentul creșterii prestigiului ocupației de profesor. Astfel, cei mai buni absolvenți nu vor fi încurajați să devină profesori, având impact asupra calității generale a educației în România.

Un alt aspect de îngrijorare este acela că noile legi protejează fățiș plagiatorii și impostorii și conduc la transformarea universităților în feude controlate de persoane protejate politic, cu rectori aleși pe viață.

Totodată amendamentele susținute de Comunitatea Elevilor Politeiști au fost respinse. Noi propuneam:

  1. Independență reală a CNE pentru a vorbi #pebune de reprezentarea elevilor prin oferirea personalității juridice a Consiliului Național al Elevilor;
  2. Înlocuirea termenului “religioase” cu “identitare” in ceea ce privește valorizarea aduce atingere exprimării necondiționate a elevilor in spațiul școlar și academic, ce evită să rezume identitatea doar la componenta culturală, etnica și religioasă, și cuprinde alte componente ce tin de identitatea individului și care exced raportul cu cele trei perspective adoptate;
  3. Renunțarea la introducerea exmatriculării;
  4. Definirea și încadrarea Programului Masa Caldă în scoli, inițiativă susținută de REPER;
  5. Scoaterea opționalului de Religie din lista materiilor de bacalaureat;
  6. Permisiunea refuzării participării la religie de către elevii cu vârsta de peste 16 ani, prin transpunerea Convenției Drepturilor Copilului, a prevederilor Legii 272/2004, dar și a Legii Cultelor;

Toate aceste propuneri, susținute de Partidul REPER au fost respinse și am înțeles că vor fi reglementate într-un proiect de lege ce va fi propus ulterior pentru modificarea legii.

Proiectul de lege aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L282&an_cls=2023

COLEGIUL DIRECTOR

PREȘEDINTE

CONDREA GIUSEPPE