CEP susține revendicările studenților de la UAUIM în fața conducerii UAUIM

Astăzi, 14 august 2024, aproximativ 300 de persoane, în majoritate studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM), sprijiniți de ASOCIAȚIA THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI) prin Comunitatea Elevilor Politeiști au depus la Primăria Capitalei, dar și trimis la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București o solicitare de autorizare a unui protest pentru 16 octombrie 2024 în intervalul orar 12 – 14 cu o listă de 43 de revendicări. Protestul va avea loc La Fântâni de la Universitate.


UPDATE 16.08.2024 ora 22:24: Marian Moiceanu în discuție cu Olteanu Cosmin a invitat THE NEW PAGAN DAWN la o discuție referitoare la revendicările expuse de mișcarea studențească independentă, dar și a emis un comunicat de presă privind revendicările studențimii.


Studenții UAUIM, prin Asociația „The New Pagan Dawn” – Comunitatea Elevilor Politeiști, au formulat o serie de revendicări adresate conducerii Universității, solicitând schimbări esențiale în modul de funcționare al instituției. Printre principalele probleme identificate se numără lipsa unui mediu de studiu adecvat, abuzuri sexuale și discriminări etnice și religioase comise de cadre didactice, dar și o educație considerată de mulți ca fiind depășită și neconformă cu cerințele actuale ale pieței muncii.

Într-un document transmis către conducerea UAUIM, studenții subliniază necesitatea unei reforme profunde, argumentând că sistemul educațional actual este unul retrograd și ineficient. „Universitatea noastră a rămas în urmă, iar acest lucru se reflectă în lipsa de relevanță a cursurilor și în atitudinea discriminatorie a unor profesori,” se arată în revendicările studenților.

Printre cerințele formulate se numără:

  • Introducerea unor politici clare împotriva abuzurilor și discriminării.
  • Îmbunătățirea condițiilor de studiu, inclusiv modernizarea sălilor de curs și asigurarea unor materiale igienico-sanitare corespunzătoare.
  • Revizuirea programelor de studiu pentru a include mai multe elemente de practică și gândire critică.
  • Introducerea unor măsuri de sprijin pentru studenții cu probleme de sănătate mintală.
  • Digitalizarea cursurilor și introducerea unui sistem de management universitar electronic.

Reacția autorităților și a conducerii universității

În urma apariției în spațiul public a unei liste de solicitări și cereri din partea studenților Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), conducerea instituției a emis un comunicat oficial azi, 16 august 2024 prin care subliniază angajamentul ferm față de un mediu educațional de calitate și un dialog constructiv cu studenții.

Comunicat de presă din data de 16.08.2024

Referitor la apariția în spațiul public a unei liste de solicitări și cereri a studenților UAUIM, conducerea Universității face următoarele precizări:

1.⁠ ⁠UAUIM are datoria de a asigura o educație de calitate, desfășurată într-un mediu sigur și sănătos, unde valorile care definesc activitatea tuturor membrilor comunității (studenți, cadre didactice, personal angajat) să se poată manifesta fără îngrădire. „Vocația, dedicarea, profesionalismul, libertatea de gândire și exprimare, integritatea, echitatea, responsabilitatea socială, atașamentul față de elementele definitorii ale identității universității și culturii sale organizaționale” sunt valorile consfințite de Carta Universitară a UAUIM.
2.⁠ ⁠Dialogul permanent cu studenții este o componentă esențială a asigurării unui învățământ la cele mai înalte standarde academice. În acest sens, în luna mai a anului curent, reprezentanți ai studenților UAUIM au creat un spațiu digital unde toți studenții UAUIM pot posta cereri și formula propuneri, pe platforma docs.google.com. Marea majoritate a cererilor apărute zilele trecute în spațiul public existau deja în spațiul digital creat. După încheierea vacanței universitare, începând cu luna septembrie, studenții vor fi invitați să participe la discutarea propunerilor și cererilor într-un cadru instituțional transparent și democratic, în vederea creșterii continue a calității actului didactic și calității vieții studenților, prin raportarea permanentă la noile exigente naționale și internaționale.
3.⁠ ⁠UAUIM va asigura în permanență un proces educațional centrat pe student, într-un mod care să-i ofere studentului posibilități de dezvoltare personală, integrare în societate, capacitatea de a fi angajat și mobilitate pe piața muncii. Vom continua și în viitor genul acesta de consultări, pe platforma electronică a UAUIM, cu păstrarea anonimatului studenților care contribuie cu propuneri și solicitări.

prof.dr.arh. Marian MOICEANU, Rector
prof.dr.habil.arh. Horia MOLDOVAN, Președinte Senat
prof.em.dr.arh. Cristian DRUGHEAN, Prorector conducere operativă și relații interinstituționale
conf.dr.arh. Lorin NICULAE, Prorector parteneriat academic, comunicare și internaționalizare
șef lucr.dr.arh. Alexandru CĂLIN, Prorector educație, dezvoltare academică și relații cu studenții
șef lucr.dr.arh. Vladimir VINEA, Decan Facultatea de Arhitectură
conf.dr.arh. Claudiu RUNCEANU, Decan Facultatea de Urbanism
conf.dr.arh. Oana DIACONESCU, Decan Facultatea de Arhitectură de Interior
șef lucr.dr.arh., urb. Bogdan GUIU, Coordonator informare și comunicare internă
șef lucr. dr. arh. Yahia DARDARI, Consilier Rector pe probleme administrative

București
16.08.2024

Totodată Rectorul, Moiceanu Marian ne-a comunicat în discuția cu domnul Olteanu Cosmin că ne va primi în audiență pentru a discuta problemele studenților, adresându-ne în acest sens o invitație.